How To Start a Blog Make Money Blogging Free Blog Setup Wrongful Death Wrongful death lawyers wrongful death attorney Cleaning Leather Cleaning Microfiber Couch Kindle Fire 3G Coupon Kindle Fire Coupon Amazon Coupon Codes

Χατζηγιακουμής Σπύρος

Χατζηγιακουμής Σπύρος

Χατζηγιακουμής Σπύρος

Χατζηγιακουμής Σπύρος
Γεννήθηκε στο χωριό Κυθρέα, της επαρχίας Λευκωσίας, το 1932.
Πέθανε από βασανιστήρια Άγγλων ανακριτών, στις 16 Οκτωβρίου 1958.
Σύζυγος : Ειρήνη Χατζηγιακουμή
Τέκνα : Ανδρέας, Κώστας, Γιάννης, που μετονομάστηκε σε Σπύρο μετά το θάνατο του πατέρα του, και Χρυστάλλα
Γονείς : Κώστας και Ελένη Χατζηγιακουμή
Αδέλφια : Γιώργος, Παύλος, Μαρίτσα, Παρασκευού, Αννίκα, Ελένη, Νικόλας, Ανδρέας και Αντώνης

Ο Σπύρος Χατζηγιακουμής τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κυθρέας και ήταν γεωργός. Στον αγώνα της ΕΟΚΑ εργαζόταν μυστικά και αθόρυβα.

Στις αρχές Οκτωβρίου 1958 είχε επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός και στις επτά ενορίες της Κυθρέας και ακολούθησαν έρευνες. Στις 16 Οκτωβρίου επαναλήφθηκε ο περιορισμός, κατά τον οποίο, μαζί με τους Άγγλους, περιφερόταν και προδότης προσωπιδοφόρος. Αφού οι στρατιώτες μάζεψαν τους άνδρες στο Κεφαλόβρυσο, άρχισαν να κάνουν έφοδο αδιάκριτα στα σπίτια. Όλοι οι άνδρες οδηγήθηκαν μπροστά από τον κουκουλοφόρο, ο οποίος υποδείκνυε τους αγωνιστές. Συνελήφθησαν τριάντα άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Σπύρος Χατζηγιακουμής. Οι στρατιώτες τον οδήγησαν στο σπίτι του για έρευνες. Εκεί του ζήτησαν να μετακινήσει μεγάλο σωρό από απόκλαδα, τα οποία είχε μεταφέρει, για να περιφράξει το χώρο δίπλα από το σπίτι του, όπου θα έβαζε το κοπάδι του. Αρνήθηκε. Μεταφέρθηκε μετά σε αποθήκη έξω από το χωριό, όπου συνεχίστηκαν οι ανακρίσεις και από εκεί στη Λευκωσία, όπου υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

Ο κατ’ οίκον περιορισμός κράτησε οκτώ μέρες. Την όγδοη μέρα οι στρατιώτες μετέφεραν στο χωριό νεκρό το Σπύρο Χατζηγιακουμή και κατευθύνονταν προς το νεκροταφείο. Οι κάτοικοι του χωριού, που αντιλήφθηκαν τις προθέσεις των Άγγλων να τον θάψουν, όρμησαν στους δρόμους αγνοώντας τον περιορισμό, απέσπασαν το νεκρό από τα χέρια τους και τον μετέφεραν στην εκκλησία. Τα πόδια του ήταν διάτρητα και το κεφάλι του θρυμματισμένο.

Στην ταφή του, που έγινε υπό την απειλή των όπλων, ο ιερέας σκόπιμα δεν έριξε χώμα στο φέρετρο για να γίνει βράδυ εκταφή του νεκρού για νεκροψία, την οποία οι Άγγλοι δεν είχαν διενεργήσει όπως προβλεπόταν.

Ο τάφος όμως φρουρείτο τόσο από στρατιώτες όσο και από ελικόπτερο για αρκετές μέρες και η εκταφή ήταν αδύνατη. Οι δικοί του κατέφυγαν τότε στο δικαστήριο, αλλά οι Άγγλοι δεν επέτρεψαν την εκταφή. Και ο λόγος είναι αυτονόητος.