Καϊλή Μιχαήλ (Σιάλος)
Καϊλή Μιχαήλ (Σιάλος)
Γεννήθηκε στην κωμόπολη Λύση, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 13 Απριλίου 1933.
Έπεσε κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με Άγγλους στρατιώτες, στις 23 Αυγούστου 1958, στη Λύση.
Γονείς : Παναής Καϊλή και Μαριτσού Παναή
Αδέλφια : Μαργαρίτα, Καλλού, Παναγιώτα, Αγγελική, Ιωσήφ, Ελλού, Ανδρέας, Νικόλας
Ο Σιάλος Καϊλή ήταν ορφανός από μητέρα. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Λύσης και ως ο μεγαλύτερος αδελφός μπήκε στη βιοπάλη να βοηθήσει τον πατέρα του στο μεγάλωμα των αδελφών του. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ τον Ιούλιο του 1955 και κατατάχθηκε στις ομάδες κρούσεως Λύσης. Καταζητήθηκε στις 10 Αυγούστου 1956 και κατέφυγε στο αντάρτικο με την ευχή του πατέρα του, για την οποία ήταν πολύ περήφανος : “Να πας στο καλό, παιδί μου. Νεκρό στο σπίτι μου σε δέχομαι, προδότη όχι”.
Έλαβε μέρος σε πολλές επιθέσεις εναντίον των Άγγλων με τους αντάρτες του υποτομέα Λύσης και άλλους αγωνιστές της Λύσης. Στις επιθέσεις αυτές ο Σιάλος διακρινόταν για την ανδρεία του.
“Είδαμε τόλμην και παλικαριά”, αφηγούνται οι συναγωνιστές του, “που δεν ξαναείδαμε ποτέ και σε κανένα. Στην επίθεση της 1ης Αυγούστου 1958, έξω από τη Λύση προς την Κοντέα, με την εμφάνιση των στρατιωτικών αυτοκινήτων, όρμησε στη μέση του δρόμου ο Σιάλος και άρχισε να βάλλει εναντίον τους με το αυτόματο γαλλικό του όπλο. Οι οδηγοί των στρατιωτικών οχημάτων σάστισαν και οι στρατιώτες τα έχασαν. Μέχρι που να συνέλθουν και να αρχίσουν να μας πυροβολούν εμείς τους ρίξαμε και αποτραβηχτήκαμε. Μας εντυπωσίαζε η αυτοθυσία του. Ο Σιάλος, με τα τόσα χαρίσματα με τα οποία ήταν προικισμένος και το χιούμορ που τον διέκρινε, ήταν η εύθυμη νότα ανάμεσά μας”.
Τη νύκτα της 23ης Αυγούστου 1958 ενέπεσε με τρεις συναγωνιστές του σε ενέδρα Άγγλων στρατιωτών, ενώ μετέφεραν προς απόκρυψη μεγάλη ποσότητα οπλισμού. Με το “αλτ” που πρόσταξαν οι Άγγλοι, ο Σιάλος πυροβόλησε και πέτυχε τον πρώτο Άγγλο στρατιώτη, σύμφωνα με μαρτυρία του Παναγή Λάρκου που επέζησε. Έριξε τη μια από τις δυο χειροβομβίδες που κρατούσε και άλλοι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν. Δέχτηκαν όμως τα πυρά δεύτερης ομάδας Άγγλων στρατιωτών, από τα οποία ο Σιάλος έπεσε νεκρός. Στο χέρι του βρέθηκε και η δεύτερη από τις χειροβομβίδες που διέθετε, ένδειξη ότι, αν και βαριά πληγωμένος, ανέμενε τους Άγγλους να πλησιάσουν, για να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα ρίχνοντάς την και δίνοντας την ευχέρεια στους συναγωνιστές του να διαφύγουν.