Ξενοφώντος Ευστάθιος
Ξενοφώντος Ευστάθιος
Γεννήθηκε στο χωριό Φοινί της επαρχίας Λεμεσού, στις 28 Σεπτεμβρίου 1933.
Σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας, στις 22 Μαρτίου 1957, στη στρατιωτική βάση Ακρωτηρίου, της επαρχίας Λεμεσού.
Γονείς : Αναστασία και Ξενοφών Σταυρινού
Αδέλφια : Χριστίνα, Ανδριανή, Σταυρούλα και Χριστάκης
Ο Ευστάθιος Ξενοφώντος τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο Φοινί και έμαθε την τέχνη του υποδηματοποιού. Αρχικά δούλευε στις Πλάτρες ως υποδηματοποιός. Αργότερα πήγε στη Λεμεσό και βρήκε δουλειά στις αγγλικές βάσεις του αεροδρομίου στο Ακρωτήρι. Ήταν πολύ θαρραλέος. Του άρεσε το κολύμπι και το ποδόσφαιρο. Αναμείχθηκε στην ΕΟΚΑ με την έναρξη του αγώνα και το Μάρτιο του 1957 ο Ευστάθιος ζήτησε και του δόθηκε έγκριση από το Διγενή για ανατίναξη αεροπλάνων της βασιλικής αεροπορίας, που είχαν έλθει στη βάση του Ακρωτηρίου όπου εργαζόταν.
Αφηγείται σχετικά ο συναγωνιστής του Ανδρέας Αλεξάνδρου :
“Μας δόθηκε μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία αποτελείτο από υδροσωλήνα. Τη βάψαμε μαύρη, όπως και το σκελετό της μοτοσικλέτας στον οποίο την προσαρμόσαμε για τη μεταφορά της, έτσι που φαινόταν σαν εξάρτημα. Σε τρία σημεία, όπου μας υπέβαλαν σε έρευνα οι Άγγλοι, μέχρι την είσοδο του αεροδρομίου δεν την είχαν ανακαλύψει. Εγώ δεν μπορούσα να συνεχίσω μέχρι τα αεροπλάνα, επειδή δεν είχα ειδική άδεια. Έδειξε ο Ευστάθιος τη δική του άδεια που είχε ως εργαζόμενος εκεί και πέρασε από τον έλεγχο. Σύμφωνα με τον ωρολογιακό προγραμματισμό μας η βόμβα θα έπρεπε να εκραγεί στις 2 μ.μ. Όμως το ελατήριο της ρύθμισης του χρόνου της έκρηξης είχε επηρεαστεί, είτε από την κίνηση της μοτοσικλέτας είτε από τη θερμοκρασία της και η βόμβα εξερράγη μία ώρα νωρίτερα, την ώρα που ο Ευστάθιος είχε πλησιάσει τα υποστατικά των αεροπλάνων. Ανατινάχτηκε και αυτός μαζί της. Η έκρηξη που σημειώθηκε ήταν πολύ ισχυρής έντασης. Οι καπνοί και η σκόνη έφτασαν μεσούρανα. Από το σώμα του είχαμε περιμαζέψει μόνο το δεξιό μηρό και τμήμα του κρανίου”.
Ο θάνατός του αποτελεί απόδειξη της ευτολμίας των αγωνιστών που, ενώ οι ίδιοι ήταν απειροπόλεμοι και ελάχιστα μέσα διέθεταν, αντιμετώπιζαν με θάρρος και με κίνδυνο της ζωής του έναν εμπειροπόλεμο και πάνοπλο στρατό.